El reconeixement a una ciutat i a tota la seva història del Bàsquet.
L’any 2000 es va iniciar aquest projecte, que consisteix en designar, cada any, una ciutat, vila o poble de Catalunya com a Ciutat del Bàsquet Català, on durant tot l’any es celebren activitats i actes esportius, socials i culturals referents al Bàsquet Català.
La finalitat d’aquesta iniciativa és doble, per una banda el reconeixement de totes les persones del bàsquet de l’àmbit territorial escollit, que han propiciat el seu desenvolupament, creixement i popularització, en el seu municipi, i d’altre significar també aquells territoris on el bàsquet troba dificultats per desenvolupar-se i és necessari un recolzament i un suport que faci conèixer els seus valors formatius, esportius i cívics.
Qui pot demanar ser Ciutat del Bàsquet Català?
Qualevol ciutat, vila o poble de Catalunya que no hagi esta nomenada anteriorment.
La petició per poder ser Ciutat del Bàsquet Català l’ha de realitzar l’Ajuntament conjuntament amb els clubs i/o les entitats vinculades amb el bàsquet de la ciutat, vila o poble.
Primers passos de la ciutat escollida
D’entre les sol·licituds presentades, La ciutat serà escollida pel Patronat de la Fundació del Bàsquet Català. Les persones implicades de l’ajuntament, clubs i/o entitats hauran de constituir una Comissió Organitzadora, on hi haurà també un representant institucional. La comissió prepararà un programa d’actes i activitats relacionades amb el bàsquet que es realitzaran durant tot l’any , ja sigui a les seus dels clubs i/o entitats o en indrets d’utilització pública de la ciutat.
Què ha de fer la Ciutat del Bàsquet Català?
L’any de la Ciutat de Bàsquet Català d’una determinada població acostuma a iniciar-se al gener o febrer amb un acte institucional, normalment a l’Ajuntament o algun espai públic de la ciutat, els representants institucionals reben al Patronat de la Fundació i a la Comissió Organitzadora.
A l’acte d’inauguració és presenta la nova ciutat i el President de la FBC fa el lliurament a l’alcalde, regidor o representant de la nova ciutat, d’un quadre on consta el logotip de «Ciutat de Bàsquet Català» amb el nom de la nova ciutat designada. Durant tot l’any és realitzen les activitats programades i finalment durant els mesos de novembre o desembre és realitza un acte de cloenda, i es produeix el relleu a la ciutat designada pel proper any. L’acte del relleu consisteix en el lliurament per part del President de la FBC a l’alcalde, regidor o representant del trofeu ‘’cistella préssecs’’ en agraïment a la seva tasca com a Ciutat del Bàsquet Català.
És imprescindible…
Comptar amb el suport i la implicació de les institucions locals (Ajuntament), del territori (Consells Comarcals, Diputacions, etc) així com l’ajut d’altres entitats ciutadanes que vulguin col·laborar.
Activitats de la Ciutat del Bàsquet Català
Les ciutats que fins ara han gaudit d’aquesta efemèrides han desenvolupat activitats tan diverses com exposicions de cartells, segells, fotografies i història del bàsquet local, concursos de logotips, de dibuixos de temàtica de bàsquet entre els escolars, clínics d’entrenadors i entrenadores, estades d’àrbitres, concursos d’animadores, recorreguts botant pilotes, tornejos, 3×3, han acollit campionats de Catalunya, congressos, jornades de formació, trobades, presentació de llibres… i cadascuna d’aquestes activitats ha representat i representa un focus d’atenció social, cultural, cívica i esportiva, que implica a gran part de la població.
Fins el present, les ciutats designades per la Fundació del Bàsquet Català com a «Ciutat del Bàsquet Català» han estat: Lleida 2000, Girona 2001, Mataró 2002, Tarragona 2003, L’Hospitalet 2004, Badalona 2005, Manresa 2006, Castellar del Vallès 2007, Sitges 2008, Blanes 2009, Tortosa 2010, Vic 2011, Terrassa 2012, Castelldefels 2013, La Seu d’Urgell 2014, Granollers 2015, Sant Fruitós de Bages 2016, Sant Cugat del Vallès 2017, Calella 2018, Reus 2019, Balaguer 2020-21, Banyoles 2022, Martorell 2024 i Vilafranca del Penedès 2025.
Les Ciutats del Bàsquet Català
A continuació hi trobareu detallades les designacions de les Ciutats del Bàsquet Català des del seus inicis i fins a l’actualitat.